Rekkakuskina tulee väistämättä kohtaamaan ongelmia ja haasteista. Sellaista ammattia ei olekaan, jossa näin ei olisi. Useat rekkakuskien työssään kohtaamat pulmat saattavat olla yllättäviä tai ennalta arvaamattomia. Kokenut rekkakuski kuitenkin osaa varautua näihin haasteisiin, ja tällä tavalla minimoi vaaratilanteet ja toimitusten myöhästymiset. Riskeihin on tartuttu myös säädösten ja lain kautta.
Ongelmia tien päällä
Yleisin ongelma, joka alaa on vaivannut ympäri maailmaa ovat työajat. Rekkakuskit joutuvat usein painimaan tiukkojen aikataulujen kanssa toimittaessaan kuormaa. Väsynyt rekkakuski on vaaraksi niin itselleen kuin muillekin. Tähän ongelmaan on pureuduttu useissa maissa lainsäädännön avulla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tien päällä rekkakuski saa olla yhteensä 11 tuntia päivässä, ja kokonaisuudessaan työpäivä saa venyä korkeintaan 14-tuntiseksi. Myös muita rajoituksia on asetettu koskien viikkotunteja ja lepoaikoja.
Yksi ongelma, joka voi johtaa työaikojen noudattamisen rikkomiseen, on lepopaikan löytäminen, jos sopivaa tai turvallista lepopaikkaa ei löydy helposti. Rikoksen uhriksi joutuminen on yksi ammatin vaaroista jota rekkakuskit kohtaavat työssään.
Rekkakuskit ovat ammattikuskeja, mutta he ajavat liikenteessä tavallisten ei-ammattikuskien joukossa. Valitettavasti silloin tällöin nämä yksityisautoilijat aiheuttavat päänvaivaa rekkakuskeille. Vaarallisena esimerkkinä ovat kännykkään tuijottavat autoilijat, jotka ovat todellinen riski liikenteessä.
Sääolosuhteet ovat myös ajoittain kuskien ongelmana. Erityisesti talvikelillä ajo-olosuhteet saattavat heikentyä nopeasti ja asettaa kuskin taidot koetukselle. Jäinen tie ja huono näkyvyys lisäävät onnettomuuden riskiä merkittävästi.
Terveyshaitat pitkän ajan kuluessa
Pitkät työpäivät istuen ratin takana ovat pidemmän ajan kuluessa merkittävä terveysriski, ellei liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon ja unenlaatuun kiinnitetä huomiota. Jatkuvassa istuma-asennossa oleminen häiritsee verenkiertoa. Krooniset niska- ja pääkivut ovat tuttuja ongelmia istuma-asennossa työskenteleville. Toimistotyöntekijä voi ajoittain nousta työpöytänsä äärestä ylös, mutta tämä ei ole mahdollista rekkakuskille ajettaessa rekkaa. Liikalihavuus ja stressi ovat myös usein rekkakuskien riesana. Kireät aikataulut, epäsäännölliset ruokatauot sekä rasvainen noutoruoka aiheuttavat muun muassa sydänsairauksia. Huomioitavaa on myös rekkakuskien pitkät työrupeamat yksin ratin takana, joka voi aiheuttaa alakuloisuutta ja jopa masennusta, kuskin kokiessa koti-ikävää.
Ongelmien minimointi
Hyvällä suunnittelulla ja kiinnittämällä huomioita yleisesti elitapoihin auttavat ehkäisemään yllä olevia ongelmia. Tarkistamalla etukäteen turvalliset levähdyspaikat säästetään aikaa sekä taataan, että riski siitä, että kuski joutuu ajamaan väsyneenä tai nälkäisenä pienenee. Myös riski sille laskee, että kuski päätyy vaarallisena tiedetylle alueelle.
Sääolosuhteisiin ei voi vaikuttaa, mutta maalaisjärki, varovaisuus ja varautuminen ovat rekkakuskille tärkeitä ominaisuuksia. Ajoittain on parempi pysähtyä turvalliseen paikkaan kuin ottaa riski ja jatkaa matkaa huonoissa olosuhteissa. Fiksu kuski vaikuttaa paljolti siihen, kuinka turvallinen hänen työpäivänsä tien päällä on.
Liikkuminen vapaa-ajalla kasvattaa hyvinvointia usealla eri osa-alueella. Liikunta virkistää mieltä sekä ehkäisee tauteja kuten sydän- ja verenpainetautia. Pidemmän ajan kuluessa kehittyvät terveyshaitat saattavat jäädä helposti piiloon, ellei näihin tietoisesti kiinnitetä huomioita heti ensimmäisestä ajopäivästä lähtien. Kaikkea ei aina voi kaikesta varautumisesta huolimatta välttää, mutta riskien minimointi on rekkakuskin arkea, jotta ongelmia ei tule.